CHECK AVAILABILITY!

Weather

wrong file formatΑξιοθέατα της πόλης των Χανίων

Αξιοθέατα της πόλης των Χανίων: Μια πόλη-στολίδι για την Κρήτη, την Ελλάδα και ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Τα αξιοθέατα της πόλης των Χανίων είναι τόσο πολλά, που ελάχιστες πόλης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, μπορούν να καυχηθούν ότι διαθέτουν. Πέρα από τα αξιοθέατα, μεγάλα πλεονεκτήματα της πόλης των Χανίων αποτελούν και το μέγεθός της, το οποίο δεν είναι ούτε μικρό, ούτε μεγάλο, και το γεγονός ότι είναι παράλληλα και μια σύγχρονη, ζωντανή πόλη, με όλες τις ανέσεις και τις υποδομές που μπορεί να θελήσει ο σημερινός ταξιδιώτης.

Πέρα από την περίφημη Παλιά Πόλη των Χανίων, στην οποία αναφερόμαστε αναλυτικά σε άλλη σελίδα αυτού του web site, τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης των Χανίων, τα οποία και πρέπει να δείτε, ειδικά αν επισκέπτεστε την Κρήτη για πρώτη φορά, βρίσκονται στο περίφημο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.

Αξιοθέατα της πόλης των Χανίων στη δυτική πλευρά του Ενετικού Λιμανιού

Η πιο γνωστή σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη περιοχή της πόλης των Χανίων είναι το πανέμορφο Ενετικό Λιμάνι. Το Ενετικό Λιμάνι είναι η φυσική κατάληξη προς τη θάλασσα της γραφικής Παλιάς Πόλης των Χανίων.

Το Ενετικό Λιμάνι χτίστηκε κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας από τους Ενετούς, με στόχο να αναβαθμίσει εμπορικά το νησί της Κρήτης, αλλά και να προστατέψει τα εμπορικά πλοία των Ενετών στην περιοχή από τους πειρατές. Το Ενετικό Λιμάνι ήταν ένα από τα πιο σημαντικά έργα των Ενετών σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, και ένα πραγματικό θαύμα της μηχανικής στην εποχή του. Το Ενετικό Λιμάνι, αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, δεν είναι ένα αξιοθέατο από μόνο του, αλλά αποτελεί ουσιαστικά μια συλλογή από εξαιρετικά αξιοθέατα της πόλης των Χανίων, τα οποία προέρχονται από διάφορες ιστορικές περιόδους.

Στο δυτικό άκρο του Ενετικού Λιμανιού βρίσκουμε το επιβλητικό Φρούριο του Φιρκά. Το φρούριο, που είναι ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης, στεγάζει σήμερα το Ναυτικό Μουσείο των Χανίων, καθώς και ένα μικρό ανοιχτό θέατρο. Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής είχε μετατραπεί σε φυλακή, μια από τις πιο φοβερές τις εποχής, στο οποίο φυλακίζονταν πολλοί από τους επαναστάτες της Κρήτης που ήθελαν την απελευθέρωσή του νησιού από τον Οθωμανικό ζυγό. Η θέα από το Φρούριο του Φιρκά προς το Ενετικό Λιμάνι είναι εξαιρετική.

Προχωρώντας ανατολικά από το Φρούριο του Φιρκά περπατάμε κατά μήκος του πολύ γραφικού παραλιακού πεζόδρομου του λιμανιού, που είναι γεμάτος από όμορφα καφέ, ταβέρνες και μαγαζάκια. Στο βαθύτερο σημείο της δυτικής πλευράς του λιμανιού, καταλήγει η οδός Χάληδων, η κεντρική οδός της Παλιά Πόλης των Χανίων, στην οποία επίσης θα βρείτε μερικά από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης των Χανίων.

Προχωρώντας πιο ανατολικά κατά μήκος του λιμανιού, συναντάμε ένα παλιό Οθωμανικό κτίριο, το λεγόμενο “Γιαλί τζαμισί”. Με την χαρακτηριστική του θολωτή οροφή. Το Γιαλί Τζαμισί, αλλιώς γνωστό ως “Τζαμί Κιουτσούκ Χασάν”, είναι το πιο σημαντικό οθωμανικό αξιοθέατο της πόλης των Χανίων στην περιοχή του Ενετικού Λιμανιού.

Αξιοθέατα της πόλης των Χανίων στην ανατολική πλευρά του Ενετικού Λιμανιού

Προχωρώντας πιο ανατολικά, συναντάμε το μέρος όπου αγκυροβολούσαν οι ενετικές φρεγάτες της εποχής, που τώρα έχει μετατραπεί σε μια σύγχρονη μαρίνα, τη Μαρίνα της πόλης των Χανίων. Πίσω από αυτό το μοντέρνο αξιοθέατο, βρίσκεται ένα πιο παλιό: Τα μεγάλα Ενετικά Νεώρια ή Αρσενάλια, με τις χαρακτηριστικές μεγάλες επικλινείς στέγες τους, τα οποία είχαν δημιουργηθεί από τους Ενετούς ως ναυπηγεία της εποχής, ενώ αργότερα μετατράπηκαν σε τεράστιες αποθήκες τροφίμων, για να καλύπτουν τις ανάγκες της πόλης κατά τις δύσκολες περιόδους των πολιορκιών της πόλης από τους Οθωμανούς και τους πειρατές. Σήμερα το πιο μεγάλο Νεώριο, το Μεγάλο Αρσενάλι όπως χαρακτηριστικά λέγεται, έχει έξυπνα αναπαλαιωθεί και μεταμορφωθεί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Κ.Α.Μ.), την έδρα ενός γνωστού ευρωπαϊκού οργανισμού που βρίσκεται στην πόλη των Χανίων.

Μετά τα Ενετικά Νεώρια, συναντάμε το λεγόμενο θαλασσινό τείχος, που αποτελεί ουσιαστικά τον βορινό λιμενοβραχίονα που περικλείει το Ενετικό Λιμάνι. Μπορούμε να περπατήσουμε επάνω στο θαλασσινό τείχος, από το οποίο έχουμε εξαιρετική θέα τόσο προς το Ενετικό Λιμάνι, όσο και προς τη θάλασσα. Αν σας αρέσει να βγάζετε όμορφες φωτογραφίες στις διακοπές σας, η θέα από το θαλασσινό τείχος θα σας συναρπάσει!

Στο τέρμα του θαλασσινού τείχους, και από την απέναντι ακριβώς πλευρά του λιμανιού από το Φρούριο του Φιρκά, συναντάμε άλλο ένα αξιοθέατο-ορόσημο της πόλης των Χανίων, τον Αραβικό Φάρο. Ο φάρος, ο οποίος ονομάστηκε έτσι από τους Αιγύπτιους οι οποίοι είχαν αναλάβει την αποκατάστασή του κατά τα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, είναι ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο της πόλης των Χανίων. Πρόσφατα ανακαινισμένος, ο Αραβικός Φάρος κυριολεκτικά δεσπόζει σε όλο το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.

Τα αξιοθέατα της πόλης των Χανίων δεν περιορίζονται φυσικά μόνο σε αυτά που θα βρούμε στην Παλιά Πόλη και το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων. Αλλά αυτές οι δυο περιοχές, έτσι όπως μοιάζουν να έχουν βγει από άλλους αιώνες, έχουν σίγουρα τα πιο πολλά και τα πιο γνωστά από τα αξιοθέατα της πόλης των Χανίων, κάνοντας την επίσκεψη από κάθε ταξιδιώτη απαραίτητη.